Individuele Reïntegratie Overeenkomst (IRO)



Wat is IRO?

Sinds 1 januari 2004 heeft iedereen met een uitkering van het UWV de mogelijkheid de terugkeer naar werk zelf te regelen. Dit is vastgelegd in de regeling Individuele Reïntegratie Overeenkomst (IRO).


Eigen keuze

Dit betekent dat u zelf mag kiezen welk reïntegratiebureau het beste bij u past. Na het kiezen van een reïntegratiebedrijf maakt u samen een plan dat gericht is op het vinden van werk dat bij uw situatie past. Het voordeel hiervan is dat u zelf de regie houdt over uw eigen reïntegratietraject.
Voor u zijn daar geen kosten aan verbonden. Het UWV neemt de uiteindelijke beslissing of u mag starten met het voorgestelde reïntegratieplan.


Voorwaarden

U moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om voor een IRO in aanmerking te komen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een WAO-, WAZ-, of Wajong-uitkering van het UWV ontvangt. Er gelden aanvullende eisen als u een WW-uitkering krijgt. Wilt u zeker weten of u voor een IRO in aanmerking komt? Vraag dan uw consulent bij het UWV of CWI. Naast de IRO, bestaat het zogeheten persoonsgebonden re-integratie budget, die u via uw gemeente kunt aanvragen voor een individueel reïntegratietraject.


Persoonsgebonden re-integratie budget

Het persoonsgebonden re-integratiebudget betekent dat u zelf een re-integratieplan opstelt waarin staat hoe u aan werk wilt komen en hoe u in uw eigen onderhoud voorziet. In dit plan geeft u aan op welke manier u uw weg naar werk vorm wilt geven en welke ondersteuning u daarbij nodig heeft. Bijvoorbeeld begeleiding, advisering, opleiding en arbeidsbemiddeling. Daarnaast vermeldt u ook wat voor kosten daarmee gemoeid zijn.


Een re-integratiebureau kiezen

Er zijn veel verschillende re-integratiebureaus. Grote, gerenommeerde bureaus, eenpitters en er zijn re-integratiebureaus die gebonden zijn aan grote bedrijven en instellingen. Let er op dat het klikt met een bureau. Dat betekent dat het contact tussen u en de consultant goed loopt, maar ook dat de werkwijze van het bureau bij u past. Informeer naar de visie en gebruikte methoden van het bureau en beslis pas na het eerste gesprek of er een klik is.
Stel kritische vragen over hoe het bureau met uw persoonlijke informatie omgaat en welke gegevens ze wel en niet aan uw werkgever doorspelen.
Grote bureaus zijn niet per definitie beter dan kleine of andersom. Informeer altijd naar de gehanteerde aanpak, onderzoek wat het traject precies inhoudt en vraag naar de resultaten met andere kandidaten. Kijk ook rond in uw netwerk, misschien kent u iemand die met een re-integratiebureau te maken heeft gehad. Re-integratie Amsterdam geeft u een overzicht van de verschillende bureaus in Amsterdam.

 

 
goto E-Smart.nlgoto Beheren